Mergi la continut

KIA MOTORS la World Car Awards 2017


Cu ocazia Salonului Auto de la Paris 2016 a avut loc ceremonia în cadrul cãreia au fost desemnate nominalizãrile pentru premiul “World Car Awards 2017” - care, pentru al patrulea an consecutiv, a fost poziționat drept Premiul Auto numãrul 1 în lume.

La sfârșitul acestei ceremonii, au fost dezvãluite listele cu vehiculele eligibile pentru cinci categorii ale premiului World Car 2017:

 

 - World Car of the Year
 - World Luxury/Performance Car
 - World Green Car
 - World Car Design of the Year
 - World Urban Car - premiu inaugural


și a fost prezentatã lista cu cei 74 de jurați din 23 de țãri care vor începe sã facã testele și evaluãrile pentru vehiculele înscrise în concurs.

Jurații vor trebui sã finalizeze testele pânã în cea de a doua sãptãmânã a lunii Ianuarie 2017, înainte de a începe prima sesiune de votare online.

Un eveniment crucial în calendarul World Car îl constituie festivalul de testare din Los Angeles de la mijlocul lunii noiembrie, o sesiune de testare care oferã oportunitatea ca peste o treime din membrii juriului sã poatã evalua vehicule din Statele Unite, Germania, Japonia, Coreea, Marea Britanie, Italia și Suedia pe același tipuri de drumuri și în condiții similare.

De îndatã ce jurații au votat online pentru a doua oarã (prima datã pentru a restrânge lista la cei 10 finaliști, a doua oarã jurații selectând câștigãtorii categoriilor) la începutul lunii februarie, în martie va fi convocatã echipa World Car Awards la standul Bridgestone din cadrul Salonului Auto de la Geneva pentru a anunța finaliștii celor cinci categorii înscrise în concurs.

Apoi, în luna aprilie, cu ocazia celebrãrii celui de-al 11 an de existențã, vor fi dezvãluiți câștigãtorii celor cinci categorii în cadrul unei ceremonii ce se va desfãșura în cadrul Salonului Auto Internațional de la New York, ceremonie la care vor participa peste 300 din greii industriei auto.


World Car este mai mult decât un program de premiere

World Car este mai mult decât un program de premiere. Este o resursã importantã pentru industria auto ce se concentreazã pe excelențã și inovație la scarã globalã. Rolul acestui program nu este doar în a premia realizãrile curente, ci și de a oferi o perspectivã asupra viitorului, prin studii și inițiative conexe și de a stimula inovarea pentru acest viitor.

Nominalizãrile acestui an

Lista nominalizãrilor pentru World Car Awards 2017 este presãratã cu șocuri și surprize. Competiția va fi mai grea ca niciodatã anul acesta. Existã doar cinci premii neprețuite puse la bãtaie, iar cele peste 50 de modele noi, tentant de provocatoare, construite de companii localizate în cel puțin 10 țãri din America, Europa și Asia vor încerca cu înverșunare sã le câștige. La urma urmei, vorbim aici despre programul de premiere numãrul unu al industriei auto, de necontestat la nivel mondial… Oscarul industriei auto.

În aceastã importantã categorie, World Car of The Year 2017, reiese deja un învingãtor neașteptat - Coreea de Sud. Lista nominalizãrilor pentru aceastã categorie cuprinde șase autoturisme fabricate de producatori coreeni - trei Kia (Kia Sportage, Kia Rio și Kia Cadenza), un Genesis, un Ssang Yong și un Hyundai.

 

Japonia o urmeazã îndeaproape cu cinci autoturisme, apoi, pe locul trei, Statele Unite și Germania (fiecare cu câte patru), urmate de Marea Britanie, Cehia, Italia și Spania cu câte un autoturism.

 

Au atins vehiculele electrice nivelul cel mai înalt de dezvoltare?

Atunci când istoricii vor scrie istoria evoluției auto, este posibil ca 2016 sã fie vãzut ca punctul de cotiturã în tranziția cãtre vehiculele electrice.

Acestea nu se aflã cu siguranțã în apropierea unui punct critic din punct de vedere al vânzãrilor, de vreme ce însumeazã o proporție infimã de vehicule noi vândute la nivel global în fiecare an - de obicei, mai puțin de un procent. Dar acest punct nu pare sã fi fost atins de vreme ce constructorii înșiși au acceptat inevitabilitatea unui viitor care este în mod substanțial electric.
Dovada în acest caz o costituie chiar nominalizarea noului Kia Niro hibrid în categoria World Green Car 2017, alãturi de nume prestigioase ale industriei auto mondiale.

 

Tehnologiile viitorului deschid calea pentru noi jucãtori

Deși nu mai constituie de ceva vreme noutãți în industria auto, subiecte precum ‘conectarea mobilã’, ‘grup motopropulsor alternativ’, ‘integrarea smartphone-urilor’ și ‘conducerea autonomã’ au fost folosite pentru a evoca o viziune utopicã a transportului viitorului. Inițiativele au fost susținute, tehnologiile dezvoltate și campaniile de PR planificate în jurul ideii cã, în curând, în orice moment, oamenii își vor actualiza profilurile de social media prin intermediul dispozitivelor lor conectate la bordul autoturismelor.

Este ușor sã fim sceptici la o asemenea viziune ambițioasã, dar urmãrind evenimentele și trendul anului 2016, este evident ca ‘rotițele’ încep sã se punã în mișcare.

O direcție autenticã și evidentã spre dezvoltarea de grupuri motopropulsoare eco este evidențiatã de dezvãluirile recente uimitoare de la Salonul Auto de la Paris.

Dezbaterile din jurul realizãrii și dezvoltãrii condusului autonom nu mai sunt doar subiecte ale site-urilor de tehnologii și ale publicațiilor auto, dar sunt observate frecvent în cotidianele naționale din întreaga lume.