KIA MOTORS la World Car Awards 2017

Cu ocazia Salonului Auto de la Paris 2016 a avut loc ceremonia în cadrul căreia au fost desemnate nominalizările pentru premiul “World Car Awards 2017” - care, pentru al patrulea an consecutiv, a fost poziționat drept Premiul Auto numărul 1 în lume.

La sfârșitul acestei ceremonii, au fost dezvăluite listele cu vehiculele eligibile pentru cinci categorii ale premiului World Car 2017:

 

 - World Car of the Year
 - World Luxury/Performance Car
 - World Green Car
 - World Car Design of the Year
 - World Urban Car - premiu inaugural


și a fost prezentată lista cu cei 74 de jurați din 23 de țări care vor începe să facă testele și evaluările pentru vehiculele înscrise în concurs.

Jurații vor trebui să finalizeze testele până în cea de a doua săptămână a lunii Ianuarie 2017, înainte de a începe prima sesiune de votare online.

Un eveniment crucial în calendarul World Car îl constituie festivalul de testare din Los Angeles de la mijlocul lunii noiembrie, o sesiune de testare care oferă oportunitatea ca peste o treime din membrii juriului să poată evalua vehicule din Statele Unite, Germania, Japonia, Coreea, Marea Britanie, Italia și Suedia pe același tipuri de drumuri și în condiții similare.

De îndată ce jurații au votat online pentru a doua oară (prima dată pentru a restrânge lista la cei 10 finaliști, a doua oară jurații selectând câștigătorii categoriilor) la începutul lunii februarie, în martie va fi convocată echipa World Car Awards la standul Bridgestone din cadrul Salonului Auto de la Geneva pentru a anunța finaliștii celor cinci categorii înscrise în concurs.

Apoi, în luna aprilie, cu ocazia celebrării celui de-al 11 an de existență, vor fi dezvăluiți câștigătorii celor cinci categorii în cadrul unei ceremonii ce se va desfășura în cadrul Salonului Auto Internațional de la New York, ceremonie la care vor participa peste 300 din greii industriei auto.


World Car este mai mult decât un program de premiere

World Car este mai mult decât un program de premiere. Este o resursă importantă pentru industria auto ce se concentrează pe excelență și inovație la scară globală. Rolul acestui program nu este doar în a premia realizările curente, ci și de a oferi o perspectivă asupra viitorului, prin studii și inițiative conexe și de a stimula inovarea pentru acest viitor.

Nominalizările acestui an

Lista nominalizărilor pentru World Car Awards 2017 este presărată cu șocuri și surprize. Competiția va fi mai grea ca niciodată anul acesta. Există doar cinci premii neprețuite puse la bătaie, iar cele peste 50 de modele noi, tentant de provocatoare, construite de companii localizate în cel puțin 10 țări din America, Europa și Asia vor încerca cu înverșunare să le câștige. La urma urmei, vorbim aici despre programul de premiere numărul unu al industriei auto, de necontestat la nivel mondial… Oscarul industriei auto.

În această importantă categorie, World Car of The Year 2017, reiese deja un învingător neașteptat - Coreea de Sud. Lista nominalizărilor pentru această categorie cuprinde șase autoturisme fabricate de producatori coreeni - trei Kia (Kia Sportage, Kia Rio și Kia Cadenza), un Genesis, un Ssang Yong și un Hyundai.

 

Japonia o urmează îndeaproape cu cinci autoturisme, apoi, pe locul trei, Statele Unite și Germania (fiecare cu câte patru), urmate de Marea Britanie, Cehia, Italia și Spania cu câte un autoturism.

 

Au atins vehiculele electrice nivelul cel mai înalt de dezvoltare?

Atunci când istoricii vor scrie istoria evoluției auto, este posibil ca 2016 să fie văzut ca punctul de cotitură în tranziția către vehiculele electrice.

Acestea nu se află cu siguranță în apropierea unui punct critic din punct de vedere al vânzărilor, de vreme ce însumează o proporție infimă de vehicule noi vândute la nivel global în fiecare an - de obicei, mai puțin de un procent. Dar acest punct nu pare să fi fost atins de vreme ce constructorii înșiși au acceptat inevitabilitatea unui viitor care este în mod substanțial electric.
Dovada în acest caz o costituie chiar nominalizarea noului Kia Niro hibrid în categoria World Green Car 2017, alături de nume prestigioase ale industriei auto mondiale.

 

Tehnologiile viitorului deschid calea pentru noi jucători

Deși nu mai constituie de ceva vreme noutăți în industria auto, subiecte precum ‘conectarea mobilă’, ‘grup motopropulsor alternativ’, ‘integrarea smartphone-urilor’ și ‘conducerea autonomă’ au fost folosite pentru a evoca o viziune utopică a transportului viitorului. Inițiativele au fost susținute, tehnologiile dezvoltate și campaniile de PR planificate în jurul ideii că, în curând, în orice moment, oamenii își vor actualiza profilurile de social media prin intermediul dispozitivelor lor conectate la bordul autoturismelor.

Este ușor să fim sceptici la o asemenea viziune ambițioasă, dar urmărind evenimentele și trendul anului 2016, este evident ca ‘rotițele’ încep să se pună în mișcare.

O direcție autentică și evidentă spre dezvoltarea de grupuri motopropulsoare eco este evidențiată de dezvăluirile recente uimitoare de la Salonul Auto de la Paris.

Dezbaterile din jurul realizării și dezvoltării condusului autonom nu mai sunt doar subiecte ale site-urilor de tehnologii și ale publicațiilor auto, dar sunt observate frecvent în cotidianele naționale din întreaga lume.